Valikko

Sähkötapaturmien ensiapu

  1. Tee nopea tilannearvio.
  2. Katkaise virta ja irrota loukkaantunut vaarantamatta itseäsi
    1. Katkaise virta kytkimellä, irrottamalla pistotulppa tai vastaavalla tavalla.
    2. Ellei virtaa saada nopeasti katkaistua, irrota loukkaantunut eristävällä välineellä, esim. kuivalla laudanpätkällä, narulla tai vaatteella.
    3. Älä koskaan käytä irrottamiseen kosteaa tai metallista esinettä.
    4. Suurjännitetapaturmissa et voi aloittaa varsinaisia pelastustoimia ennen kuin sähköalan ammattihenkilö on katkaissut virran.
  3. Tarkista autettavan tila
    1. Kun henkilö menettää äkillisesti tajuntansa tai näyttää elottomalta, selvitä heti, onko hän herätettävissä puhuttelemalla tai ravistelemalla.
  4. Hälytä apua: 112.
    1. Jos loukkaantunut henkilö ei herää eikä reagoi käsittelyyn, huuda apua ja pyydä joku paikalla olevista tekemään hätäilmoitus numeroon 112. Jos olet yksin, tee hätäilmoitus itse. Noudata hätäkeskuksen ohjeita.
  5. Anna ensiapua.
    1. Avaa hengitystiet ja tarkista hengitys: Kohota toisen käden kahdella sormella leuan kärkeä ylöspäin ja taivuta päätä taaksepäin toisella kädellä otsaa painaen. Katso liikkuuko rintakehä, kuuluuko normaali hengityksen ääni tai tuntuuko poskellasi ilman virtaus.
    2. Jos henkilö hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Valvo hengitystä ammattiavun tuloon saakka.
    3. Jos hengitys ei ole normaalia, aloita paineluelvytys. Aseta toisen käden kämmenen tyvi keskelle rintalastaa ja toinen käsi sen päälle. Painele 30 kertaa käsivarret suorina rintalastaa mäntämäisellä liikkeellä painelutaajuudella 100 kertaa minuutissa. Anna rintakehän painua noin 4 - 5 cm.
    4. Jatka puhalluselvytyksellä. Avaa hengitystiet uudestaan. Kohota toisen käden kahdella sormella leuan kärkeä ylöspäin ja taivuta päätä taaksepäin toisella kädellä otsaa painaen. Sulje sieraimet peukalolla ja etusormella. Paina huulet tiiviisti henkilön suulle ja puhalla 2 kertaa ilmaa keuhkoihin, seuraa samalla rintakehän liikkumista.
    5. Jatka painelu-puhalluselvytystä vuorottelemalla rytmiä 30 painelua, 2 puhallusta, kunnes vastuu siirtyy ammattihenkilölle, hengitys palautuu tai et enää jaksa elvyttää.

Huomioi myös:

  • Älä jätä autettavaa yksin; tarkkaile ja puhuta autettavaa
  • Kiireellisissä terveysasioissa voit soittaa Satasairaalan päivystysapuun 116117, josta voi pyytää tarkemmat toimintaohjeet. Hätätilanteessa soitettava aina 112.
  • Etenkin sähkötapaturmissa usein pyydetään siirtymään ensiapuun tarkkailuun. Kuljetus ensiapuun ja sieltä pois varmistettava.
  • Sähkötapaturmista ilmoitettava vastuuopettajalle tai esihenkilölle. Vastuuopettaja tai esihenkilö kirjaa tapahtumasta läheltäpiti tai työtapaturma-ilmoituksen.

Lue lisää mm.: Sokin ensiapu ja sähkötapaturmien palovammat